Friday, May 3, 2019

RESIPI MUDAH & SIMPLE: SAYUR KACANG PANJANG ALA NASI AMBENG

Hi Assalamualaikum!

Harini kaksyaa saja nak share dengan korang semua resepi sayur goreng yang senang, namun enak. Sekali hadap boleh settle-lah cerita dia. Sebagai anak jati Johor, kaksyaa sememangnya dibesarkan dengan masakan Johor macam Nasi Ambeng, Laksa Johor, Botok-botok dan macam macam lagi lah. Kang kalau sebut segala, macam ter-over claimed plakkan? He-he. Harini kaksyaa nak share resepi Sayur Goreng Kacang Panjang ala-ala yang ada dalam Nasi Ambeng tuu.

Dulu waktu sekolah, kalau balik rumah. Buka jer tudung saji kalau Nampak sayur ini mama kaksyaa masak, memang tak pandang kiri kanan. Beg pun silap silap tak sempat cabut. Bertambah nasi tak payah cerita. Padanan dia makin menjadi jadi kalau makan se-simple mungkin. Nasi panas + kicap manis cap Kipas + Ikan kembung/Selayang kuning goring kunyit garing garing + Sayur Kacang Panjang Ala Nasi Ambeng nih. PEH! Bertambah sis he-he.




RESEPI KAKSYAA : Sayur Goreng Kacang Panjang Ala Nasi Ambeng

Bahan-bahan:-
1) Sayur Kacang Panjang (kuantiti terpulang)
2) Bawang Putih (2/3 ulas)
3) Bawang putih (size sedang, sebiji- dihiris)
4) Cili padi/Lada merah (terpulang, kalau suka pedas lebihkan)
5) Ikan bilis (6-10 ekor)
6) Santan kotak (terpulang/kuantiti also terpulang)
7) Tauhu Tempe (ikut suka korang nak banyak mana)
8) Kunyit serbuk
9) Garam, gula dan serbuk perasa (kalau suka)
10) Serai sebatang (2 btg kalau byk korang masak)

Cara-caranya:-
1) Bawang putih, Ikan bilis, cili padi 2 ketui - ditumbuk kasar
2) Cili Padi lebihan - potong kecik kecik/ikut kreativit
3) Bawang Besar - Hiris tauuu baru sedap.
4) Tempe dan Tauhu dipotong dadu, salut dengan kunyit + garam sikit dan goreng light jer.

Cara Memasak:-
1) Tumis Bahan (1) di atas dalam minyak panas. Kawal api kang rentung plak.
2) Masukkan cili padi yang dipotong/hiris ikut kreativiti korang tadi.
3) Ketuk Serai dan campak aje.
4) Tumis sampai naik bau.
5) Masukkan semua Kacang Panjang tadi.
6) Diikuti dengan Tauhu Tempe yang siap digoreng light-light tadi.
7) Santan (optional) letak banyak ok, letak sikit ok, tak letak langsung pun okay.
8) Kunyit hujung sudu. Garam + Gula secukup rasa.

p/s:- Serbuk perasa macam Chicken Cube/Bilis cube/Cukup rasa hanyalah adding shj. Macam kaksya takletak dah sebab rencah dah ikan bilis kan. Natural gituuu. Ikut suka lee. Plus boleh juga adding macma Fucuk dan Suhun kalau korang nak. Okay?

SIAP DIHIDANG!





Masak untuk dinner, insyAllah tak sampai sejam siap. Makan anak beranak boleh bertambah tambah wei. Kalau nak share dengan anak anak yang tak kuat makan pedas, takpayah letak cili padi/lada merah banyak sangat ok? Korang buat ulam jer laterrrrr.

HE-HE.
Selamat Mencuba!

 

No comments: