Thursday, June 27, 2019

RESEPI MUDAH & SIMPLE: AGLIO OLIO CONFIRM SEDAP!

 
Salam y'ouls! Jom harini kaksyaa nak share dengan korang macam mana kaksyaa selalu masak my all-time easy peezy Spaghetti Aglio Olio. Bahannya tak banyak (terpulang pada you ouls), tak renyah, senang and ofcoz kalau nak jimat waktu, tenaga dan agak agak tengah sengkek tu, boleh sangat lah jamu diri sendiri mahupun tetamu dengan menu macam ni. FYI, Menu ni pun ada kaksyaa masukkan sekali kalau kitorang join event dekat Pasar Seloka/RIUH/Pasar Preloved tempoh hari. Antara yang licin dulu, customers varied from Chinese to Malay, kids to adult.

Bahan-bahannya (1 hidangan 5-6 Orang)
1. Spaghetti 1 Paket 400gram*
2. Bawang Putih 5-8 gloves*
3. Cili Padi & Lada Merah (ratio 2:5)*
4. Daun Sup*
5. Lada Hitam
6. Button Mushroom 1 Tin*
7. Baby Tomato (10 biji atau lebih)
8. Ayam/Seafood/None utk kekal Veggies

 (yang bertanda * adalah wajib bagi kaksyaa)



Cara- cara
1. Panaskan minyak masak (3-4 sudu besar)
2. Cili Padi & Lada Merah (Blend kasar), Daun Sup (hiris halus), Mushroom Button (potong ikut citarasa uols), Baby Tomato (belah dua), Ayam/Seafood (potong ikut citarasa)
3. Masukkan kesemua bahan No 2 diatas & tumis sehingga naik bau
4. Masukkan cukup rasa/kiub ayam, garam secukupnya & secubit lada hitam
5. Kacau sehingga semua blend in dan masukkan Spaghetti yang siap direbus
6. Siap!

Senang kan? Kalau ikut tips kaksyaa, kaksyaa suka guna Kiub Ayam Maggi and kurang kan Garam for light taste. Minyak terpulang, Olive Oil atau pun Mazola minyak jagung. Jangan lokek minyak kalau guna minyak yang sihat. Kalau minyak tak berapa sihat tu, depends korang lah ye sebab kalau terlampau kering tak sedap. Kaksyaa suka pakai Pan anti-lekat masa masak Olio ni sebab bole masak sekilas tanpa sebarang lekat lekat. Oh ye! Taburan daun sup yang lebih tu boleh tabur bila api dah tutup. Then hidang atas plate. Wallaaaaawei.


On repeat hehe.
Selamat Mencuba!
 

No comments: